5 de maig del 2010

Homofòbia en la universitat?

Qui ho diria però sí, sí, com ho heu llegit. Recentment han aparegut ratllats, amb comentaris clarament homofòbics, uns cartells de la també recentment creada Coordinadora LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals) de la UA. Uns insults que ràpidament em van suggerir la pregunta següent: desviats respecte de què? Del model heterosexual? Bona nit, cresol. Sembla mentida que encara l’any 2008 estiguem així, amb aquestes concepcions tan pretèrites, desfasades, sense cap base científica, unes idees, cal recordar-ho, defensades per certs sectors de la societat, com ara l’església catòlica (amb minúscules, conscientment). En són un bon exemple les polèmiques declaracions del bisbe d’Oriola-Alacant aparegudes en la premsa el 27 de gener, ara fa tot just un mes, en les quals afirmava que l’homosexualitat és una malaltia.

Però allò que més em preocupa, sobretot, és que aquesta desagradable acció —per a mi no és una gamberrada, perquè l’alumnat universitari, com diria una bona amiga, ja té pèls on tots sabem— haja tingut lloc en una universitat, un lloc que se suposa ple de gent ben formada, respectuosa, amb valors i idees propis del segle en què vivim. Una universitat és un espai superior d’educació i de formació, fonamentalment de gent jove, una jovenalla que algun dia deixarà de ser-ho i en la qual recaurà l’avenir de la societat. Malament si els futurs mestres, advocats, empresaris, infermers, biòlegs, arquitectes, etc. pensen i actuen d’aquesta manera. Voldrà dir que la universitat, i tots nosaltres, com a estudiants o treballadors, haurem fracassat. Confie a equivocar-me.

És per això que, davant accions intolerants i irracionals com aquesta, solament cal recordar que el respecte a la diversitat comença en un mateix, i per això, tots els que fem possible la universitat hem de potenciar i difondre, dia a dia, unes actituds respectuoses amb els drets democràtics i humans. Totes i tots hem d’implicar-nos en aquest propòsit. És l’única manera d’aconseguir que, algun dia, una persona deixe de ser vilipendiada per la seua orientació sexual. Perquè ja n’hi ha prou!

El Vicent, 27/2/2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada