17 de maig del 2010

17 de maig: Dia Internacional contra l'Homofòbia

MANIFEST CONTRA L’HOMOFÒBIA I LA TRANSFÒBIA: 17 DE MAIG

El 17 de maig de 1990, l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir eliminar l’homosexualitat del seu catàleg de malalties mentals. D’aquesta forma es va donar un primer pas en els organismes internacionals a favor de la despatologització de l’orientació sexual i de la identitat de gènere, tot i que la transsexualitat encara hi consta com a trastorn de la identitat sexual.

El 17 de maig, per tant, comporta per a tota la humanitat una data clau quant al reconeixement de viure lliurement l’orientació sexual. Tanmateix, nombrosos països continuen castigant amb penes de presó o, fins i tot, amb la mort les persones que mantenen relacions homosexuals.

La situació a l’Estat espanyol és clarament millor, encara que no es pot dir que no hi haja homofòbia. Així, doncs, els signants d’aquest manifest considerem imprescindible adoptar una posició clara contra aquesta actitud que encara perviu en la nostra societat, una homofòbia que tendeix a invisibilitzar les persones LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals).

Davant d’aquesta situació d’invisibilitat i silenci, les organitzacions que donem suport a aquest manifest volem reivindicar la necessitat de convertir la Universitat d’Alacant en un punt de trobada de persones amb diferents formes d’entendre la sexualitat, és a dir, un espai de convivència i d’igualtat entre totes les persones, independentment de la seua orientació sexual i de la seua identitat de gènere.

A més, sol·licitem a totes les organitzacions estudiantils, sindicats de treballadors, grups feministes i altres col·lectius universitaris, així com als diversos òrgans de representació de la UA, que es comprometen amb la lluita contra l’homofòbia i la transfòbia com a eix fonamental de les actuacions institucionals.

Cal tenir en compte que cap societat és democràtica i plural si es mantenen o alimenten situacions d’exclusió i fustigació cap a part dels seus membres. Per aquesta raó, el 17 de maig és una data que cal commemorar, com ho és el dia 8 de març, per la seua càrrega simbòlica a favor d’una igualtat plena entre tota la ciutadania.

En resum, els sotasignats volem mostrar la nostra repulsa a l’homofòbia i la transfòbia que encara perviu a la nostra societat i instem a tota la comunitat universitària i, especialment, a l’equip de govern a commemorar de manera oficial i institucional el 17 de maig com a Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia.

Firmat: ESPAI LGTB

Amb el suport de col·lectius d’estudiants i treballadors de la UA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada